Belépés, Regisztráció


Felhasználó:
Jelszó:

 
 
Szelephézag állítás
Szelephézag állítás

Az időszakos szervizeken felül a szelephézag beállítása az egyik leggyakrabban esedékes karbantartási művelet. Elmulasztása esetén a motor egyre zajosabb lesz, a blokk ciripelni kezd, majd egy idő után a teljesítmény is érezhetően csökken. Ha nagyon sokáig nem ellenőrzik a szelephézagot, és az elmászik, akkor a szelepek nem zárnak rendesen, amitől a motor durrog, extrém esetben a szelepek és a dugattyú látja kárát az elmulasztott karbantartásnak.


Csavaros és lapkás vezérlés


Kétféle szelepállítási rendszer létezik. Az egyik a csavaros. Ezt főleg régebbi, kisebb teljesítményű, vagy alacsony fordulatú motoroknál alkalmazzák. Egyszerű megoldás, az állítás nem igényel semmilyen alkatrészt, csupán odafigyelést és szakértelmet. A másik a lapkás. Nagy teljesítményű, pörgős motoroknál csak ilyet találni. Ennél az a lényeg, hogy a szelepszárak és az őket böködő bütykök között kis fém lapkák találhatók, ezeknek a vastagsága szabja meg a szelephézag nagyságát. Állítás kizárólag ezeknek a cseréjével érhető el.
Lapkás szelepállítás


Egy 16 szelepes blokkban (mint pl. az CBR1000RR-é, vagy a GSX-R-é) 16 lapka található. Ha minden szelephézag állításra szorul, akkor mind a 16 lapkát cserélni kell. Ehhez ki kell mozdítanom a helyéről a vezérműtengelyeket, hogy hozzájuk férjek. Minden szelepnél megmérem a hézagot, megmérem a lapka vastagságát, és kiszámolom, hogy milyen vastag lapkára van szükség ahhoz, hogy a hézag jó legyen. Itt lehet egy keveset spórolni azzal, hogy ha a kivett lapkák között van olyan, ami pont akkora, mint ami egy másik szelephez kell, beteszem oda. Pótláshoz kizárólag gyári minőségű, edzett lapkákat szabad használni, olcsó gagyit, vagy utólag méretre köszörült szemetet nem tehetsz a motorodba!
Szelepet csak hideg motoron lehet állítani!!!


Mennyi ideig tart?


Ez függ attól, hogy mennyire nehéz hozzáférni. Van olyan motor, ahol szinte semmit sem kell leszedni egy szelepállításhoz (pl. XT600), de van olyan is, amit atomjaira kell szedni, hogy eljussunk a szelepekhez (pl. Bimota). Körülbelül 2-4 órával lehet számolni.

Forrás:motorszerelo.com
 
 
 

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
 
 
Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


admin
Szia Tibi!
Örülök hogy segíthettem és hogy elégedett vagy.
Jó motorozást a gumikkal és széles utat neked!

Tibi
Helló. Megkaptam a Banditom "új " papucsát és pont olyan mint a képen, tökéletes lesz. Remélem tényleg lassan fog kopni Kösz szépen. Széles utat mindenkinek!

admin
Szia Kees!
Örülök hogy segíthettem és hogy tetszik a gumi.
Jó motorozást vele és széles utat neked!

Kees
Szia András, felraktuk az Anakee gumikat a Varára, nagyon szuperek köszi mégegyszer!!

admin
Szia! majoroci!
Szívesen és jó motorozás a gumival.
Köszönjük, biztosan jó lesz a nyaralás, már ránk fér picit.

majoroci
András KÖSZÖNÖM!!! Megkaptam a gumit,már futottam is egy enyhe kis kört / kb.60 km-t/ persze egy kicsit előtte melegitettem a gumit ahogy irtad.
Köszönöm, remélem a következő szezonig meguszom defekt nélkül. Széles utat és jó nyaralást.

admin
Szia majoroci!
Ment a válasz e-mail-ben.

majoroci
OK.köszi.Hivlak pénteken de-t.

admin
Szia majoroci!
Hívj fel légyszi ezzel kapcsolatban, mert ez hosszú kivesézni.
Amiket írtál példának, az a két véglet-az egyik egy túra gumi, a másik pedig egy nagyon puha sport gumi.
Tehát elsősorban, ha már az első gumidat nem cserélnéd, akkor mindenképpen tudni kellene, hogy az pontosan melyik típusa a Michelinnek, mert akárhogyan párosítgatni nem szabad...
Üdv: Pumi

majoroci
Szia András!
Kérlek segíts ismét. Kawasaki ZZR600 motorom van./Lecseréltem a choppert/ A hátsó gumit,szeretném lecserélni,mert eléggé kopott. Kérlek,abban segíts,hogy melyik márkáju gumit válasszam a 160x60x17-es gumik közül . Most Michelin Pilot Power van fent. Elől is Michelin van. A
Michelin Pilot Road 4 160/60/17 28E ft,vagy a
Metzeler Sportec M7 RR 160/60/17 25E.ft. De ha neked van raktáron olyan amelyiket javaslod,kérlek irj. Köszönöm a segítségedet. Üdv. Major József


 
 
 
Memória használat: 584,212b