Belépés, Regisztráció


Felhasználó:
Jelszó:

 
 
Szelephézag állítás
Szelephézag állítás


Az időszakos szervizeken felül a szelephézag beállítása az egyik leggyakrabban esedékes karbantartási művelet. Elmulasztása esetén a motor egyre zajosabb lesz, a blokk ciripelni kezd, majd egy idő után a teljesítmény is érezhetően csökken. Ha nagyon sokáig nem ellenőrzik a szelephézagot, és az elmászik, akkor a szelepek nem zárnak rendesen, amitől a motor durrog, extrém esetben a szelepek és a dugattyú látja kárát az elmulasztott karbantartásnak.

Csavaros és lapkás vezérlés


Kétféle szelepállítási rendszer létezik. Az egyik a csavaros. Ezt főleg régebbi, kisebb teljesítményű, vagy alacsony fordulatú motoroknál alkalmazzák. Egyszerű megoldás, az állítás nem igényel semmilyen alkatrészt, csupán odafigyelést és szakértelmet. A másik a lapkás. Nagy teljesítményű, pörgős motoroknál csak ilyet találni. Ennél az a lényeg, hogy a szelepszárak és az őket böködő bütykök között kis fém lapkák találhatók, ezeknek a vastagsága szabja meg a szelephézag nagyságát. Állítás kizárólag ezeknek a cseréjével érhető el.
Lapkás szelepállítás


Egy 16 szelepes blokkban (mint pl. az CBR1000RR-é, vagy a GSX-R-é) 16 lapka található. Ha minden szelephézag állításra szorul, akkor mind a 16 lapkát cserélni kell. Ehhez ki kell mozdítanom a helyéről a vezérműtengelyeket, hogy hozzájuk férjek. Minden szelepnél megmérem a hézagot, megmérem a lapka vastagságát, és kiszámolom, hogy milyen vastag lapkára van szükség ahhoz, hogy a hézag jó legyen. Itt lehet egy keveset spórolni azzal, hogy ha a kivett lapkák között van olyan, ami pont akkora, mint ami egy másik szelephez kell, beteszem oda. Pótláshoz kizárólag gyári minőségű, edzett lapkákat szabad használni, olcsó gagyit, vagy utólag méretre köszörült szemetet nem tehetsz a motorodba!
Szelepet csak hideg motoron lehet állítani!!!


Mennyi ideig tart?


Ez függ attól, hogy mennyire nehéz hozzáférni. Van olyan motor, ahol szinte semmit sem kell leszedni egy szelepállításhoz (pl. XT600), de van olyan is, amit atomjaira kell szedni, hogy eljussunk a szelepekhez (pl. Bimota). Körülbelül 2-4 órával lehet számolni.


Forrás:motorszerelo.com
 
 
 

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
 
 
Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


admin
Szia Kósa81!
Írtam a levelezési címedre, mert ez hosszabb beszélgetés lesz.

Kósa81
Szia! Keresek Honda 600 hotnetre hátsó gumit. 180/55 r17 bérletben.
Mit tudsz ajánlani?

Yamaha
Üdvözlet
Yamaha fj 1100 - re keresek első - hátsó gumit, 120/80-VR-16 150/80-VR-16

admin
Szia kosa83!
Írtam választ a levelezési címedre, mert úgy látom, ez hosszabb beszélgetés lesz.

kosa83
Szia!
96-os XTZ 660-ra keresek gumikat,vuszont mindkér kerék 17-es rajta.Jelenleg elől 120/70,hátul 160/60 r17 van.Túraendúró kategóriában hátra találtam gumit,előre 17-es méretben tudsz ajánlani valamit?Amiket látok 120/90 17-es endúró gumik az oldalon hátsó vagy első kerékre valók?
Köszi!

admin
Szia laca21!
Ha az oldalamon nem találtál, akkor a google-be írd be pl azt, hogy Yamaha XJ400 1983 specs, vagy ugyan ez, csak a végére service manual, vagy csak manual.
Próbáld így!

laca21
Szia!
Yamaha XJ 400 S 1983 évj.-hoz keresek bármilyen leírást,rajzot,segítséget.
Köszi

admin
Szia Tibi!
Örülök hogy segíthettem és hogy elégedett vagy.
Jó motorozást a gumikkal és széles utat neked!

Tibi
Helló. Megkaptam a Banditom "új " papucsát és pont olyan mint a képen, tökéletes lesz. Remélem tényleg lassan fog kopni Kösz szépen. Széles utat mindenkinek!

admin
Szia Kees!
Örülök hogy segíthettem és hogy tetszik a gumi.
Jó motorozást vele és széles utat neked!


 
 
 
Memória használat: 543,736b